Mars

En planet som har varit extra mycket i fokus den senaste tiden är Mars, både i verkligheten och i fiktionen. I fiktionen har Mars figurerat i spelfilmen The Martian, där en fiktiv expedition till planeten går fel, och en av astronauterna blir kvarlämnad på planeten. I verkligheten har Mars inte haft några besök av människor, men väl av en liten robot, som i skrivande stund åker runt på planetens yta och inhämtar information om de förhållanden som råder där. Rymdforskarvärlden var nyligen mycket upphetsad då det kunde bekräftas att man hittat vatten på Mars, något som ju är en förutsättning för att liv ska kunna existera där.800px-Mars_atmosphere

Mars är den näst minsta planeten i vårt solsystem, efter Merkurius, och är den fjärde planeten från solen. Precis som jorden har Mars flera namn, då den bland annat har smeknamnet ”den röda planeten”, tack vare att dess yta är täckt med stora mängder järnoxid (det vill säga rost) som ger planeten ett rött utseende. Namnet Mars kommer från den romerska krigsguden.

Mars både skiljer sig från jorden och liknar jorden. Till skillnad från jorden är Mars en stenplanet, och dess atmosfär är betydligt tunnare än jorden och består till största delen av koldioxid. Mars liknar också mer vår måne än vår planet i det att dess yta är täckt av kratrar. Mars landskap liknar dock jorden på det sätt att det också täcks av vulkaner, dalar och stora öppna slätter, liksom genom att planetens poler täcks av iskalotter – precis som Jordens nordpol och sydpol. Liksom jorden har också Mars himlakroppar som kretsar kring planeten, men istället för bara en måne har Mars två: Phobos och Deimos. De tros vara infångade asteroider, och har fått namn som på grekiska betyder ”skräck” och ”fruktan”.

Även om bemannade expeditioner till Mars, liksom de i The Martian, förhoppningsvis inte ligger allt för långt i framtiden, dröjer det sannolikt ännu många hundra år innan människor kan flytta till planeten, om det någonsin kommer att vara möjligt. Att flytta på jorden kan dock vara tillräckligt komplicerat, och om du vill ha hjälp av en flyttfirma i Göteborg inför din egen flytt, kan du gå in på Rentandmove.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash