Stenplaneten Merkurius

Är du intresserad av astronomi? Då kanske du har stenkoll på alla stjärnor och planeter i vårt stjärnsystem. Vår galax heter Vintergatan och inuti den finns massor av stjärnsystem där vår jord ingår i ett av dem. Det finns åtta planeter i vårt solsystem och deras position räknas ut efter hur de förhåller sig till solen. Vår jord Tellus är tredje planeten från solen och lilla Merkurius är den planet som är längst ifrån. Du kan se merkurius framför solen under vissa speciella datum som inträffar väldigt sällan. Detta kallas för Merkuriuspassagen.

En sällsam vandring

messenger_first_photo_of_unseen_side_of_mercuryMånga saker kring Merkurius har väckt extra uppmärksamhet. Eftersom detta är den planet som ligger längst bort i vårt solsystem har den också varit svårast att undersöka. Man vet att Merkurius passerar solen ibland, vilket är synligt med blotta ögat. Astronomer har haft koll på Merkurius under tusentals år men ändå begränsar sig kunskaperna till ytterst lite fakta. Planetens yta är lik månens, vilket är en av anledningarna till Merkurius ibland kallas för stenplaneten. Vår jord är också en stenplanet eftersom vi befinner oss ovanpå en fast skorpa av sten. Till skillnad från Tellus finns det ingen atmosfär på Merkurius utan där råder bara iskyla eller extrem hetta. Vissa människor drömmer om att kunna flytta ut till rymden i framtiden, men då är Merkurius ett dåligt val. Köp Byggmax.se on line om du vill bygga en veranda eller ett växthus, men se till att hålla dig med fötterna på jorden.

Nya spännande upptäckter

Rymden har alltid fascinerat oss människor. Ämnet astronomi har varit stort i flera tusentals år och än idag är rymdforskare något av det finaste man kan bli. Om du har kikat genom ett teleskop i rymden känner du igen den svindlande känslan som kan uppstå. Stjärnorna och planeterna ser ut att ligga så långt borta att det nästan är otänkbart att vi ingår i samma solsystem. I Vintergatan finns det åtta planeter som kretsar kring solen. Vårt klot är nummer tre om man räknar med solen som ursprungspunkt. Merkurius är den lilla stenplaneten som ligger allra längst bort. Även fast astronomer har känt till Merkurius i flera tusentals år finns det väldigt lite information om planeten. Den ligger så långt borta att den är svår att undersöka. Ibland gör den sig påmind även för vanliga människor när den gör sin omtalade Merkuriuspassage. Då passerar den precis framför solen vilket faktiskt är möjligt att se med blotta ögat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash