Allt om Venus

Bortsett från solen och månen är planeten Venus det klarast lysande objektet på himlavalvet. Venus ses ofta på kvälls- och morgonhimlen och därför har många kulturer kallat planeten för morgonstjärnan eller aftonstjärnan. Eftersom Venus är så synlig har planeten varit känd långt innan det fanns kikare och teleskop. Det finns arkeologiska fynd som visar att babylonierna på 1600-talet f.Kr. kände till Venus rörelsemönster. Venus brukar kallas för Jordens systerplanet och det har till och med spekulerats om att Venus kan ha varit beboeligt. Venus totala massa är 81,5 procent av Jordens. När Venus är som närmast befinner sig planeten “endast” 42 miljoner kilometer från Jorden.

Solsystemets hetaste planet

maat_mons_on_venusFrån solen sett är Venus den andra planeten i vårt solsystem. Venus mest utmärkande drag är ett tjockt molntäcke som omsluter planeten. Det 50-60 kilometer tjocka molntäcket består av gaser som gör att planetens yta inte kan ses från rymden. Med hjälp av infraröd och ultraviolett teknik har dock astronomer kunnat kartlägga Venus yta. Venus roterar långsammast av alla planeter i vårt solsystem. Planeten roterar långsammare runt sin egen axel än det tar för den att snurra ett varv runt solen. Venus snurrar runt solen på 225 jorddygn men behöver 243 jorddygn för att rotera ett varv runt sin egen axel. Venus är en mycket het planet. Medeltemperaturen på Venus är ungefär 464°C. Studier av Venus har försvårats av planetens extrema temperaturer. På grund av den extrema värmen finns det inte flytande vatten på Venus. Om du bor på jorden och har tillgång till vatten kan du investera i en Nibe varmvattenberedare compact koppar. Det enda vattnet på Venus är vattenånga i planetens molntäcke.

Förbluffande fakta om Venus

Venus är en spännande planet. Här kommer 10 fakta om Venus. Venus har fler vulkaner än någon annan planet i solsystemet, astronomer känner till ungefär 1600 vulkaner men förmodligen finns det fler. Lufttrycket på Venus är extremt , det är 90 gånger högre än jordens. Från jorden kan man se Venus passera solen, senast det hände var år 2012. Det blåser extremt starka vindar på Venus, ibland är vindstyrkan över 700 km/h. Venus har fått sitt namn efter den romerska kärleksgudinnan och traditionellt förknippas planeten med kvinnor och kvinnlighet. Venus omloppsbana ligger mellan jorden och solen vilket gör att Venus har faser, på samma sätt som månen. Venus roterar åt motsatt håll jämfört med de flesta andra planeter i solsystemet. Venus har varken månar eller ringar. Venus är den sjätte största planeten i vårt solsystem. Studier tyder på att det är möjligt att Venus en gång hade ett liknande klimat som jorden men vattnet på Venus försvann när solen började avge mer energi.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash