Uranus och dess okända månar

Är du en av alla de som blickar upp mot himlen och fascineras av vad som finns där ute? En som undrar vad det är som människan ännu inte hunnit upptäcka? Eller om du bara vill veta mer om rymden i allmänhet, då är detta stället för dig. Rymden har fascinerat människan sen urminnes tider, och med god anledning. Månen påverkar tidvattnet och solen bestämmer årstiderna. Man kan navigera sig fram med hjälp av stjärnorna även om månen precis har avslutat sin fas. Sen är ju rymden ett stort mysterium, vad är det som ännu döljer sig där ute och väntar på att avslöjas?

Uranus okända månar

Astronomer: Uranus kan ha månar som vi inte har känt till. Det rapporterar University of Idaho i USA, skriver Sveriges Radio. Forskarna vid universitet kan ha upptäckt 2 nya måna efter att ha granskat data från rymdsonden Voyager 2 som for förbi Uranus 1986. Enligt Karl Wahlberg Jansson, professor i astronomi vid Lunds Universitet, så är de nya månarna mycket små. Det är på grund av detta de inte har kunnat ses fysiskt. Däremot har man granskat ljuset på Uranus ringar från bakgrundsstjärnor och har på detta sätt kunnat se att det finns något där. Slutsatsen man drog var då att det är 2 nya månar. Detta är ett mycket vanligt sätt att granska nya himlakroppar i astronomi.

Studering av rymden kan vara lärorikt

Vare sig man är intresserad av astronomi eller astrologi så är himlavalvet mycket intressant. Det upptäcks årligen nya stjärnor, månar och svarta hål. Genom att studera rymden kan vi även lära oss mer om jorden. Då alla planeter en gång blivit till av olika substanser som finns i rymden kan det t. ex. vara lärorikt att se vad som händer när nya stjärnor blir till. Ju mer vi lär oss om rymden, desto mer lär vi oss hur vi ska ta hand om jorden. Då vi nu stör öga mot öga med global uppvärmning och ett allt tunnare ozonlager kan det mycket väl vara så att en lösning på våra problem finns därute.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash