Planeter

En planet är en himlakropp som befinner sig i omlopp kring en stjärna. I universum finns en obegriplig mängd planeter och vi har långtifrån upptäckt alla.

Planeters form

Planeter är klotformade eller godtyckligt klotformade, en del planeter kan uppvisa en antydan till oval form. Troligtvis är de klotformade för att även stjärnor är klotformade.

Planeters komposition

Planeter kan bestå av gas, vara flytande eller i fast form. Typiska gasplaneter har ingen fast yta och därför kan inget föremål stå på ytan. Gaserna är ogästvänliga för oss människor men även för andra organismer, och även bakterier. I vårt solsystem är gasplaneter Saturnus, Jupiter, Neptunus och Uranus. Jupiter är för övrigt den största planeten i vårt solsystem med god marginal.

Merkurius, Venus, Tellus (jorden) och Mars är sammansatta av sten och metall. Jorden är unik på så sätt att det är den enda planeten med flytande vatten, vilket är en förutsättning för liv. Andra planeter i vårt solsystem har vatten inkapslat på olika ställen, men aldrig flytande.

Jorden har också en atmosfär med ungefär 3 procent syre i luften, vilket är nödvändigt för liv.

Planeter i filmer

George Lucas är skaparen av Star Wars och där medverkar en rad fiktiva planeter, inklusive Tatooine. På partykungen.se hittar du maskeradkläder till figurer i Star Wars, och på så sätt kan du utforska galaxen här på jorden.

Mars förekommer i filmen The Martian med Matt Damon i huvudrollen. Forskare ser på Mars som den mest gästvänliga planeten förutom jorden att vistas på för oss människor. Det beror på att klimatet till stora delar liknar jordens. Långtgående planer finns på att bygga anläggningar på Mars där människor kan bo. 2030 antas den första människan sätta sin fot på Mars, och framtiden får utvisa om det är möjligt eller alldeles för optimistiskt tidsbestämt.

Exoplaneter

Planeter som återfinns i andra solsystem kallas för exoplaneter. Eftersom vårt solsystem bara har åtta planeter finns det alltså oerhört många fler exoplaneter i universum än planeter. Vissa av dessa exoplaneter beräknas vara beboeliga med tanke på deras avstånd till sin stjärna och flytande vatten. Det möjliggör för att livet på jorden kanske inte är unikt.

Det finns många föreställningar om att vi borde kunna kommunicera med intelligent liv, och radioavlyssning sker konstant ute i universum i hopp om att fånga upp tecken på liv.

Det är idag inte möjligt att resa till exoplaneter eftersom hastigheten som en rymdfärja kan hålla inte på något sätt kan nå andra solsystem under ett människoliv. Ett annat problem med bemannade långfärder är att ständigt ha tillgång till mat, färskvatten och andra nödvändigheter. Dessutom måste bränslefrågan lösas med solenergi eller någon annan energiform som inte baserar sig på fossilt raketbränsle. Även här måste forskarna hitta lösningar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash