Vit och svart dvärg

När det talas om rymden hör man då och då uttrycket “dvärgar”. Det är långt ifrån kortvuxna människor det handlar om ut det gäller stjärnor. Det finns flera olika stadier av dvärgar och de har alla olika namn. Förutom svarta och vita, som vi ska gå in på djupare i denna post, så finns det även bruna och röda dvärgar. De flesta känner till stjärnor men färre har kunskapen om vad som händer med en stjärna då den slocknar. Alternativet är att de exploderar i en supernova, eller så blir de just en dvärg.

Det är alltid vetgiriga människor som driver forskningen framåt när det gäller rymden. Många är intresserade av just stjärnor så det är en hård konkurrens om platserna till olika utbildningar. Det finns mycket bra information för den som vill skriva högskoleprovet 2018 om man vill studera dessa himlafenomen. Den första vita dvärgen upptäcktes av William Herschel redan 1783. Av alla stjärnor i Vintergatan kommer 97 % att sluta som en vit dvärg. Det beror på att stjärnas ytskikt stöts bort och istället blir massan mer kompakt. Den fortsätter att lysa eftersom energin fortfarande finns kvar.

Stjärnor över ett berg

En vit dvärg har ungefär i samma storlek som jordklotet och energin från de stjärnan som kollapsade gör att den fortfarande skiner i miljardtals år. Ingen vet ännu hur länge en vit dvärg kan lysa exakt men den består av kol- och syreatomer som är joniserade. Så även om den inte längre kallas för stjärna så syns den på himlen från jorden.

En slocknad stjärna

När den vita dvärgen svalnar och inte längre har energi att varken lysa eller ge ifrån sig värme slocknar den. Då uppstår en svart dvärg. Enkelt förklarat är processen att först finns en stjärna som minskar i storlek och blir en vit dvärg, när energin tar slut blir den en svart dvärg. Fast alla vita dvärgar går inte igenom denna process utan de kan även explodera beroende på om den vita dvärgen uppstod från en dubbelstjärna eftersom temperaturen kan bli för hög.

En astronaut framför Tellus

Det spännande med de svarta dvärgarna är att det förmodligen inte existerar någon ännu. Ingen har någonsin sett en svart dvärg så det finns inga konkreta bevis på deras existens, bara beräkningar. Rymdforskare har räknat ut att rymden är cirka 13,7 miljarder år och för en stjärna att slockna bör ta längre tid.

De svarta dvärgarna vet man inte heller exakt vad de består utav, men man tror att de bibehåller ursprungsstjärnans materia. Eftersom inte den svarta dvärgen längre skiner är de svåra att upptäcka. Ett alternativ för forskarna är att kolla på gravitationen kring den svarta dvärgen och se hur den påverkar omgivningen. Den svarta dvärgen bildar ingen ny energi och har inte heller några fusionsprocesser. Rymden är väldigt häftig och det finns flera spännande rymdfenomen att ta del av. Det kanske känns som rymden är långt borta men sanningen är att den påverkar livet på jorden mer än vad många tror.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash