Aurora borealis – polarsken

Polarsken, eller norrsken, är ett ljusfenomen vilket uppstår när laddade elektroner, eller andra partiklar, har accelererat till mycket höga energier i magnetosfären som omger jorden och sedan kraschar i atmosfären. En sådan typ av acceleration uppstår bara i vissa delar av magnetosfären och det gör att polarsken oftast bara förekommer i områden kring de två magnetiska polerna runt jorden. Ofta kallar vi polarsken för norrsken även om det egentligen inte är synonymt då det finns två olika typer av polarsken. På det norra halvklotet kallar vi det ofta norrsken, det latinska namnet är aurora borealis. Fenomenet på det södra halvklotet kallas sydsken, vilket på latin är aurora australis.

Norrsken i Stockholm

Ta chansen och flyg Halmstad Stockholm och vidare med ett anslutningsflyg till någon av Sveriges norra delar för att få chansen att se norrsken på riktigt. Ibland kan man se norrsken i landets mer södra delar, dock kan det vara svårt att uppfatta med blotta ögat och många använder sig av en kamera för att se det vackra ljusfenomenet. För att vara säker på att ta del av norrsken är Norrland att föredra då det kan dansa ljus på himlen under större delen av mörkrets inbrott. För att vara någorlunda säker på att få se norrsken på sin resa till norr bör man bege sig till orten Pajala där det är säkrast att få se fenomenet!

Ta flyget och res med flyg till landets norra delar för att ta del av det vackra norrskenet. Det är ett fantastiskt fenomen som alla bör få se då det är häpnadsväckande hur himlen kan skifta färg på ett så fascinerande sätt. Då den magnetiska nordpolen ligger i norra Kanada gör att man även kan se ljuset även där. Det är lika stor chans att se norrsken i New York som i Stockholm då norrskensovalen når längre ner i USA än i Sverige. Dock bör det ses på en fäll i det svenska Norrland då det ger en otroligt upplevelse och känsla.

Norrsken på himlen

Om man inte vill åka till jordens norra delar man kan bege sig ännu längre. norrsken sett från rymden är också det en fantastisk upplevelse då det ser ut som att ljusfenomenet flyter på jordens yta och ändrar form. Man kan verkligen uppfatta all den energi som finns i dessa laddade partiklar. Ta chansen redan nu och se hur himlen förvandlas av norrskenets fantastiska former och färger!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *