Planeterna – våra känslomässiga härskare?

Mytomspunna, mystiska och visuellt vackra – planeterna har sedan långt tillbaka i tiden fascinerat och intresserat oss människor. Och det finns inga som helst tecken på att intresset skulle avta, tvärtom. Parallellt med teknikens utveckling och möjligheterna att snart åka till rymden har intresset snarare exploderat de senaste åren.

När vi till vardags tänker på våra planeter tänker vi på Solsystemet, som alltså är det planetsystem som inkluderar solen och våra åtta planeter. Planeterna kan i sin tur även ha egna månar, dessa räknas också med i Solsystemet. De åtta planeterna är Merkurius, Venus, jorden (Tellus), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Ifall du undrar om vi inte glömde Pluto nu så har du på sätt och vis rätt – Pluto har på intet vis gått upp i rök, men 2006 bestämde dock IAU att Pluto inte längre var en planet och därmed gäller det nu att lära om det du en gång fick lära dig i skolan om planeterna.

Det är inte bara utifrån ett rent tekniskt perspektiv som planeterna väckt vårt intresse. Ändå sedan 1960- och 1970-talet har rymden och planeterna haft en given plats i såväl litteraturen såväl som de visuella konsternas värld filmens, mystikens och kanske framförallt astrologins kretsar. Många är de röster som genom tiderna velat avfärda astrologin som en pseudovetenskap, men faktum kvarstår att här finns många spännande kopplingar att upptäcka för den som har ett öppet sinne.

Visste du till exempel att varje stjärntecken har sin egen planet? I praktiken innebär det alltså att beroende på när på året du är född så påverkar planeten X:s rörelser dig lite extra i vardagen. Stjärntecknet Jungfrun (personer födda i intervallet augusti-september) styrs till exempel av kommunikationsplaneten Merkurius. Bland astrologer kallas Merkurius ofta för kommunikationsplaneten, detta bottnar i att Merkurius är döpt efter en romersk gud – ingen mindre än gudarnas budbärare Mercurius. De olika planeterna representerar olika känslor och egenskaper i våra personligheter och det är knappast en slump att dagliga och månatliga horoskop är så populära som de är idag.

Vi människor är inte alltigenom rationella varelser. Vi behöver vår fantasi och ibland tar den sig uttryck i mer existentiella frågor. Är vi verkligen ensamma i universum? Finns det något mer där ute? För barn är rymden och planeterna ännu mer spännande, då hjärnan inte ännu är fullt utvecklad och har svårt att greppa abstraktioner och perspektiv på samma sätt som vi vuxna. Ett lekfullt besök på https://www.bigbaby.se är därför ett hett tips för dig som har nyfikna småttingar hemma.

Och för dig som är nyfiken på relationen mellan planeterna och ditt stjärntecken rekommenderas varmt att du läser på lite mer om astrologi. Det finns gott om sajter på internet där du kan lära dig mer om hur planeternas emellanåt obegripliga rörelser kommer att påverka din personlighet och vad du upplever i vardagen. Kanske finns det inte utomjordingar i rymden, men en sak är säker: vi är långt ifrån ensamma. Och kanske kan du inte ta för givet att det verkligen är du som härskar över ditt känsloliv…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash